NLR
NLR implementeert back-up met NetApp technologie
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is dé Nederlandse kennisorganisatie voor het identificeren, ontwikkelen en toepassen van geavanceerde technologische kennis op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Vanuit zijn twee vestigingen in Amsterdam en Marknesse versterkt het NLR als kennisinstituut de innovatiekracht, de effectiviteit en het concurrentievermogen van overheid en het Nederlandse bedrijfsleven. Het NLR bestaat bijna 100 jaar en heeft 550 medewerkers in dienst. De kernactiviteiten van het NLR bestaan uit het verrichten van proeven en metingen, van onder meer aerodynamica, geluid en luchtkwaliteit, het testen en ontwerpen van onderdelen van vliegtuigen en raketten onder verschillende omstandigheden, alsook het onderzoeken van vliegveiligheid en procedures rond vliegvelden. Het NLR beschikt hiervoor over een eigen meetvliegtuig. Ook het leggen van glas- en koolstofvezelverbindingen met behulp van robots behoort tot de activiteiten die het NLR ontplooit. Bij het complex van het NLR is een zeer geavanceerde windtunnel gelegen, waar vliegtuigen van over de hele wereld worden getest. Een concreet voorbeeld van een project waarbij het NLR actief betrokken is, is de ‘ronde landingsbaan’. Het bedrijf draagt hierbij zorg voor de uitvoering van haalbaarheidsstudies, onder meer naar de effecten van een dergelijk type landingsbaan voor de vliegprocedures en de impact op materiaal en passagiers. NLR was op zoek naar een snelle back-up oplossing en kwam uit bij NetApp en DMP.
De uitdaging
Vanwege de aard van de werkzaamheden van het NLR zijn geheimhouding, beveiliging, vertrouwelijkheid en de integriteit van data cruciale aspecten binnen de organisatie. Het NLR werd de afgelopen jaren geconfronteerd met een explosieve datagroei, waardoor de huidige technologie van de bestaande storage-omgeving niet meer goed aansloot bij de eisen van het NLR: namelijk een hoge beschikbaarheid, betere performance en de behoefte aan een storagesysteem dat zowel SAN- als NAS-protocollen ondersteunt. Daarnaast werkte het NLR met een Citrix XenServer-omgeving. Deze moest naar een op NASgebaseerde Microsoft Hyper-Voplossing worden gemigreerd. Tevens was er een behoefte om een consolidatie van Windowsfileservices door te voeren om een meer schaalbare oplossing te bieden. Tot slot was het bedrijf op zoek naar meer mogelijkheden om de storage-efficiëntie te verbeteren, de kosten te verlagen en de beheerlast te verminderen. Belangrijk voor de organisatie waren de integratiemogelijkheden met de bestaande beveiligingsoplossingen die het NLR gebruikt om zich te beschermen tegen dataverlies. Daarnaast wil het NLR zijn techniek zelf kunnen beheren en beschikken over parate kennis om technische storingen waar mogelijk zelf op te vangen.
De oplossing: snelle back-up met NetApp
Het NLR heeft in beide vestigingen gekozen voor een redundante implementatie van de NetApp FAS8020 met ONTAP datamanagementsoftware. Het uitgangspunt was dat er te allen tijde minimaal één systeem operationeel zou moeten blijven zonder dat gebruikers zouden merken dat een systeem is uitgevallen. De data wordt daarom volledig gerepliceerd tussen de twee vestigingen. In alle facetten wordt gebruik gemaakt van de NetApp-oplossingen voor datamanagement om een zeer betrouwbare en volledige applicatieconsistente replicatie tussen de datacenters te waarborgen. Voor zijn virtualisatiebehoeften is het NLR overgestapt op Microsoft Hyper-V op basis van SMB3 NASfunctionaliteit. Door slim gebruik te maken van de multi-protocol functionaliteit van het NetAppplatform is de bestaande XenServeromgeving snel gemigreerd naar de Hyper-V-omgeving. Op deze manier is een betere integratie met het failovermechanisme en de verschillende beveiligingsoplossingen gerealiseerd. DMP was verantwoordelijk voor het design van de oplossing bij het NLR. “De combinatie met DMP is sterk. Bij de implementatie van een systeem komt niet alleen vertrouwen in het product kijken; vertrouwen in de mensen die het moeten implementeren is net zo cruciaal”, aldus Hugo van Dort, senior beheerder bij het NLR. “Bij DMP is dat gewoon goed gegaan.”
Leestip: DMP uitgeroepen tot NetApp Cloud Service Provider of the Year
Voordelen
De nieuwe back-up op basis van NetApp technologie levert voor het NLR vele voordelen op. Om te beginnen is het nieuwe systeem eenvoudig schaalbaar en is het maken van applicatieconsistente snapshot en replicatie in een handomdraai geklaard. De systemen van NetApp bieden meer dan voldoende ruimte om data(pieken) op te vangen. Het NLR heeft nu alles in huis om heel snel weer te herstellen van een calamiteit of incident. De dubbel uitgevoerde configuratie geeft het bedrijf gemoedsrust. Hugo van Dort: “Onze offsite kopie bevindt zich op een behoorlijke afstand, en de twee vestigingen zijn middels een redundante Fibre Channel-glasverbinding op elkaar aangesloten. We kunnen, als het moet, alles faciliteren vanuit één vestiging, waardoor de processen van het bedrijf niet stil komen te liggen.” Hugo van Dort: “Wij maken, door de implementatie van Microsoft Hyper-V met SMB3, nu gebruik van bestandsstorage in plaats van blokstorage. Omdat NetApp al werkte met bestandsstorage, heeft deze efficiëntieslag voor ons geresulteerd in een forse capaciteitsbesparing. Sterker nog: wij hebben het storagegebruik zelfs kunnen verlagen met een factor drie.” Natuurlijk draagt de ONTAPmanagementsoftware, die bij de NetApp FAS-serie is inbegrepen, door middel van deduplicatie, compressie en compactie bij aan het bereiken van optimale dataefficiëntie. Er zijn nog meer voordelen. Geert Jan Dekker, IT-manager bij het NLR, vult aan: “De combinatie van NetApp en Microsoft Hyper-V is efficiënter dan onze eerdere oplossing. Een aantal servers is beduidend sneller of heeft minder CPU-belasting.” Al met al profiteert de IT-afdeling van een verminderde beheerlast, meer efficiëntie, geautomatiseerde workflows en lagere kosten.