Isah

Isah

Isah moderniseert back-up en recovery

Isah levert bedrijfssoftware die wereldwijd door bedrijven uit verschillende sectoren wordt toegepast om real time inzicht te krijgen in planning, voortgang en winstgevendheid. De softwareleverancier heeft vestigingen in meerdere landen en het hoofdkantoor is gevestigd in Tilburg. Eén van de belangrijkste eigendommen van Isah is de broncode van de software die zij leveren. Daarnaast beschikt het bedrijf over belangrijke bedrijfsgegevens die cruciaal zijn om te bewaren. Daarom vindt Isah het van groot belang om regelmatig een back-up te maken van de gegevens. Back-up draait om zekerheid en daarom schakelde Isah de expertise van DMP in om de back-up en disaster recovery-strategieën te evalueren en verbeteren.

Veiligheid zonder garanties

Als organisatie maakt Isah al jaren back-ups van alle belangrijke data. Hierbij gaat het om eenvoudige file servers met een aantal Word-documenten en e-mails tot aan de broncode van de softwareoplossingen. Jos van Baal, Manager Product Development bij Isah, vertelt hoe de back-ups aanvankelijk werden gemaakt: “In het begin hadden wij een redelijk traditionele back-up-strategie. Iedere dag werd een back-up gemaakt van de systemen. Deze data werd vervolgens naar tape gekopieerd en op een externe locatie bewaard. Dit moest ervoor zorgen dat bedrijfsgegevens bewaard bleven op het moment dat zich een calamiteit voordoet.”

Van tapes naar cloud back-up

Isah besloot om het back-up-proces te moderniseren met de back-up- en recovery-software van Commvault. Hierbij koos men er in eerste instantie voor om de back-up naar tape te vervangen door back-up naar disk. Er waren nog altijd veel overeenkomsten met de oorspronkelijke back-up-aanpak. Toch was dit een belangrijke eerste stap in het veranderingsproces. Isah was tevreden over de nieuwe aanpak, maar zag ook in dat er nog een aantal stappen gezet moesten worden. Het backup en recovery-beleid professionaliseren, bijvoorbeeld. En de zekerheid hebben dat gegevens snel en volledig hersteld worden na een calamiteit.

“We waren op zoek naar een partij die ons hierbij kon helpen en kwamen zo al snel bij DataManagement Professionals uit. De consultants van DMP hebben eerst gekeken naar de hardware-infrastructuur, de software en hoe onze back-up en recovery was ingericht.” Op basis van deze evaluatie voerde DMP diverse verbeteringen door. DMP voerde verschillende upgrades uit en door de overstap naar een voordelig licentiemodel realiseerde men direct financieel voordeel. De nieuwe aanpak zorgt er ook voor dat er volledige back-ups worden gemaakt. Daarnaast werden de back-ups sneller uitgevoerd en de data efficiënter opgeslagen.

Twee belangrijke redenen

“Er zijn twee belangrijke redenen waarom wij af wilden van back-up naar tape”, stelt van Baal. “Ten eerste moest er altijd iemand zijn om de tapes te vervangen en mee naar huis te nemen. Ten tweede hadden we meestal twee of drie recente back-ups buitenshuis liggen, maar we konden niet testen of de juiste data werd opgeslagen en of we in staat zouden zijn om de data snel genoeg te herstellen. Hierdoor bleef de onzekerheid bestaan dat we mogelijk onvoldoende voorbereid waren in geval van een calamiteit.

Dit was voor ons aanleiding om te kijken of we met onze back-ups niet gewoon in de cloud konden opslaan. Wanneer je data in de cloud bewaart, heb je ook de mogelijkheid om veel meer back-ups te bewaren. We hebben op dit moment een schema waarbij we 28 dagen terug kunnen halen. Zo hebben we een veel grotere marge ingebouwd waarbij we bovendien ontdaan zijn van de tijdrovende tape handling.”

Vertrouwen krijgen in nieuwe back-up en recovery strategie

Voor de organisatie was de nieuwe back-up- en recoveryaanpak wel even wennen. Wanneer er jaren met tapes gewerkt is, is men ook gewend dat de tapes aan het einde van de dag worden meegenomen naar huis. Dit is zichtbaar en voelt daarom ook veilig aan. Als eindverantwoordelijke voor de back-ups moet je wel kunnen aantonen dat de nieuwe aanpak veilig en efficiënter is. “Het voordeel van de aanpak van DMP is dat zij ook kunnen aantonen dat – met de data die in de cloud worden opgeslagen – het mogelijk is om na een calamiteit de gegevens en systemen snel weer te herstellen”, aldus van Baal.

“Deze disaster recovery-audit voeren we nu jaarlijks uit. Dit is het ultieme bewijs dat wij in staat zijn om de data die ergens op schijf staat weer binnen de productieomgeving te brengen. Je test niet alleen of de back-ups correct zijn, maar ook of je de juiste gegevens opslaat en of je procedureel in staat bent om dat allemaal weer volledig opnieuw op te bouwen. De audit die we met DMP hebben uitgevoerd heeft ons een aantal dingen geleerd: we moesten onze back-up nog wat verfijnen, maar we waren in staat om in ongeveer anderhalve dag de belangrijkste backoffice-systemen weer helemaal operationeel te krijgen. Dat geeft een goed gevoel, want dit was de eerste keer dat we ook echt konden zien dat onze aanpak succesvol is.”

Commvault deduplicatie & back-up

Isah maakt sinds de laatste upgrade van Commvault gebruik van de deduplicatie-mogelijkheden bij het schrijven van backups naar disk. Dankzij slimme technologie voegt de software identieke data samen. Daardoor is er minder opslagruimte nodig. Ook vertaalt dit zich uiteindelijk naar lagere kosten en een kortere doorlooptijd van de backups. Wanneer men dagelijks een back-up maakt, is het belangrijk dat de doorlooptijd zo kort mogelijk is. Het uitvoeren van back-ups heeft impact op verschillende systemen. Dit is van invloed op de beschikbaarheid en de performance.

Toekomst?

Isah wil blijven vernieuwen en maximaal profiteren van alle beschikbare functionaliteit. Hierna wil Jos van Baal de rapportagemogelijkheden uitbreiden zodat er voortdurend inzicht is in de effectiviteit van de back-ups en er snel maatregelen kunnen worden getroffen als er iets fout gaat. Daarnaast wil Isah in de toekomst mogelijk ook gebruik gaan maken van de Remote Management Services van DMP waarbij een deel van de beheertaken wordt uitbesteed. “Wij hebben veel vertrouwen in de consultants van DMP en de samenwerking is altijd erg goed. Ook waren we positief verrast over de goed bereikbare servicedesk en de ondersteuning die DMP ons biedt als wij hier behoefte aan hebben.”

Partners

Gerelateerde oplossingen

Back-up

Als tijdgebrek leidend wordt voor IT-management, is back-up vaak het kind van de rekening. Systemen worden ooit aangeschaft, geïnstalleerd en een ‘groen lampje’ moet voldoende...
Lees meer

DMaas CloudDrive

Loopt u tegen de grenzen aan van de capaciteit van uw huidige storagesystemen? Of heeft u regelmatig piekmomenten waarop u extra datastorage nodig heeft? En...
Lees meer

Disaster Recovery

Bescherming van data is belangrijk, maar beschikbaarheid misschien nog wel meer. Met een veilige kopie van uw bedrijfsdata in de cloud bent u weliswaar beschermd...
Lees meer

Algemeen: +31 88 3282 648
Support: +31 88 3282 610
© DataManagement Professionals - Privacy - Milieubeleid - Cookieverklaring