De eerste stap naar een hybrid cloud strategie
De eerste stap naar een hybrid cloud strategie

De eerste stap naar een hybrid cloud strategie

Om teleurstelling te voorkomen: u treft hier geen kant en klare hybrid cloud strategie aan. Dat kan ook niet, want iedere organisatie is namelijk anders. Ieder bedrijf heeft een ander doel met haar hybrid cloudoplossing en stelt daar andere KPIs aan. Maar deze hybrid cloud checklist, of vragenlijst, zet u ongetwijfeld aan het denken en zorgt ervoor dat u goed voorbereid in het diepe springt. Want voordat u aan een hybrid cloud strategie begint, is het wel aan te raden op deze vragen een antwoord te formuleren.  

1. Omschrijf het doel wat u wilt bereiken met een hybrid cloud oplossing 

Er zijn verschillende redenen waarom u een hybrid cloud oplossing wilt implementeren. Wat is die van u? Welk doel wilt u bereiken? Vaak is er sprake van één hoofddoel en diverse subdoelen. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: 

  • Onderscheid maken tussen stabiele en dynamische workloads 
  • Scheiden van essentiële en minder gevoelige workloads 
  • Grote volumes data analyseren en verwerken 
  • Extra verwerkingscapaciteit op de korte termijn 
  • Toekomstbestendige flexibiliteit voor de organisatie 
  • Meer controle over de techniek en de kosten 
  • Een diversiteit aan redenen met betrekking tot compliancy, wet- en regelgeving 

Als u doelen heeft gesteld, is het handig om relevante KPIs op te stellen. Wanneer is de implementatie een succes? Kunt u dat meetbaar maken? Op deze manier kunt u ten eerste meten in hoeverre u uw doelen heeft bereikt en ten tweede, laten zien wat dit betekent voor uw organisatie. 

2. Welke data en applicaties in de cloud en welke niet? 

Welke processen en applicaties voert u allemaal uit? Welke kunt u in een private cloud draaien en welke in een public cloud? En welke processen vereisen juist een lokale infrastructuur? Welke bestaande applicaties en workloads kunnen of moeten naar een nieuwe omgeving worden gemigreerd. Breng vervolgens de mensen en het budget in kaart dat u nodig heeft voor goede ondersteuning. Allemaal vragen die van belang zijn voordat u begint aan een hybrid cloud strategie.

3. Doe onderzoek! 

U zou zich verbazen hoeveel organisaties head-first in een oplossing duiken, zonder echt goed onderzoek te doen. Dus nog maar afgezien van data en applicaties uit stap 2, doe onderzoek. Onderzoek naar intern beleid of externe wet- en regelgeving die van toepassing is op uw data en applicaties. Identificeer relevante interne en externe stakeholders. En onderzoek vooraf mogelijke risico’s en bezwaren die u in de interne of externe omgeving kunt tegenkomen bij de implementatie van een hybrid cloudopolssing. 

4. Zoek partners in crime 

Een hybrid cloudoplossing implementeert u meestal niet alleen, maar een hybrid cloud brengt wel allerlei voordelen met zich mee. Een hybrid cloudoplossing heeft impact op de hele organisatie. Zoek daarom intern partners binnen het operationele team van uw bedrijf en betrek deze bij de implementatie. Welke mensen of afdelingen heeft u hiervoor nodig? 

Hulp nodig na deze vragenlijst?

Heeft u wat gehad aan onze hybrid cloud checklist? We hopen van wel! Het is prettig om ook extern een klankbord te hebben om uw keuzes aan te toetsen. Of om bepaalde zaken aan uit handen te nemen. Maak een pakket van eisen waar een dergelijke partner aan moet voldoen. DMP heeft verschillende succesvolle trajecten doorlopen en oplossingen bij klanten geïmplementeerd. Heeft u hulp nodig? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. 

Contact met een expert over Hybrid Cloud?


Algemeen: +31 88 3282 648
Support: +31 88 3282 610
© DataManagement Professionals - Privacy - Milieubeleid - Cookieverklaring