Hybrid Cloud: de ultieme gids
Alles wat u erover moet weten

Hybrid Cloud: de ultieme gids

Waarom een hybrid cloud gids? Het antwoord is simpel: de cloud is hot. Nog maar enkele jaren geleden werd alles waar het woordje ‘cloud’ voor, tussen of achter stond angstvallig vermeden. Nu is de cloud gemeengoed geworden. Volgens BMC heeft 81% van alle organisaties al een cloudstrategie geïmplementeerd. En maar liefst 84% typeert haar IT-omgeving nu als een multi-cloudomgeving. Deze groei van clouddiensten en de achteruitgang van traditionele datacenteroutsourcing wijzen op een enorme verschuiving naar hybride infrastructuurdiensten. Daar wilt u klaar voor zijn! Met deze gids: 

 • Leert u wat Hybrid Cloud is en wat het verschil is met multi-cloud 
 • Achterhaalt u de voordelen van hybrid cloud 
 • Ontdekt u de top 5 redenen om te kiezen voor een hybrid cloud, die misschien wel herkenbaar zijn! 
 • Gaat u gestructureerd aan de slag met hybrid cloud in uw organisatie 
 • Zet u de eerste stap naar een hybrid cloud strategie.  

Wat is het verschil tussen private cloud en public cloud?

Zoals u wellicht weet, wordt er nogal met termen gesmeten in de IT. Daarom is het goed om misschien eerst even een stapje terug te doen en de diverse begrippen te definiëren.  

Wat is private cloud?

Een private cloud verwijst naar, het woord zegt het al, een cloudomgeving die is ingericht voor één specifieke organisatie. Daarbij worden speciaal voor dat bedrijf ingerichte servers gebruikt. Deze worden vaak als een dienst afgenomen. Bij een private cloud deelt u dus geen hardware of software met andere organisaties, bedrijven of consumenten. 

Wat is een public cloud?

Bij een public cloud stelt een cloud provider massaal compute, storage en andere resources beschikbaar waar organisaties en bedrijven uit kunnen putten. Je betaalt naar gelang de resources die je gebruikt. U maakt gebruik van een gedeelde infrastructuur, waarbij applicaties en data op locatie van de aanbieder staan. Bekende voorbeelden van aanbieders zijn Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS).

Hybrid Cloud - De ultieme gids

Wat is Hybrid Cloud (en het verschil met multi-cloud)?

Hybrid cloud verwijst naar een IT-omgeving die bestaat uit een combinatie van on-premises infrastructuur, private-cloudservices en een public cloud. Belangrijk voor een hybrid cloud is dat de verschillende onderdelen (naadloos) met elkaar samenwerken. Met een hybrid cloud strategie zetten organisaties cloudservices of on-premises infrastructuur in waar dat het beste werkt en, waar dat het meeste voordeel oplevert.  

Wat is dan het verschil met multi-cloud?

Als de eerdergenoemde onderdelen niet met elkaar samenwerken, dan hebben we het over een multi-cloudomgeving. In een multi-cloud omgeving worden ‘slechts’ meerdere public clouds gebruikt, maar werken deze niet met elkaar samen. De verschillende clouds voeren als het ware diverse applicaties en taken uit. 

De voordelen van hybrid cloud

Een hybrid cloud heeft allerlei voordelen ten opzichte van een multi-cloudomgeving of een IT-omgeving die volledig on-premises of volledig in de cloud draait. In het kort: met hybrid cloud heeft u het beste van twee werelden. Wij noemen hier de vier meest genoemde voordelen die wij in de praktijk ervaren: 

 • Meer schaalbaarheid en flexibiliteit 
 • Volledige controle over uw data 
 • Efficiënter werken en minder kosten maken 
 • Meer veiligheid en DR-mogelijkheden 

Meer weten? Op deze pagina leest u alles over de voordelen van hybrid cloud! 

Hybrid Cloud voordelen en scenario's

De top 5 redenen en scenario’s om te kiezen voor een hybrid cloud

Waarom kiezen organisaties voor een hybrid cloudoplossing? De implementatie is niet makkelijk, maar er zijn talloze redenen om te kiezen voor een hybrid cloudoplossing. Welke scenario’s komen wij nou het meeste tegen in de markt en bij onze klanten? Wij zetten de top 5 redenen waarom bedrijven kiezen voor een hybrid cloudoplossing op een rijtje: 

 • Onderscheid maken tussen dynamische en stabiele workloads 
 • U wilt essentiële workloads scheiden van minder gevoelige workloads 
 • U analyseert en verwerkt grote hoeveelheden data 
 • Er is tijdelijk behoefte aan extra verwerkingscapaciteit 
 • De organisatie wil toekomstgerichte flexibiliteit

Wilt u meer weten over deze scenario’s? Op deze pagina leert u alles over de top vijf redenen om te kiezen voor een hybrid cloudoplossing. 

Hybrid Cloud checklist: de eerste stap naar een strategie 

Om teleurstelling te voorkomen: op deze pagina treft u géén hybrid cloud strategie aan. Dat kan niet, want iedere organisatie is anders. Zoals u heeft gelezen, zijn er diverse scenario’s mogelijk. Dus hebben organisaties ook verschillende doelen die zij met een hybrid cloudoplossing willen bereiken. Daarnaast zijn er andere in- en externe stakeholders en eisen die aan veiligheid worden gesteld. Wat bieden wij u dan wel? Met onze vragenlijst zet u een grote eerste stap naar een hybrid cloudstrategie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo heeft u straks onder andere: 

 • Het doel van hybrid cloud voor uw organisatie geforumuleerd 
 • Het applicatielandschap in kaart gebracht 
 • Relevante wet- en regelgeving op een rijtje 
 • Interne en externe stakeholders geidentificeerd 

Zet de eerste stap naar een hybrid cloud strategie met onze vragenlijst en checklist

Download de Hybrid Cloud Checklist

Een hybrid cloudoplossing voor uw organisatie

Als u bovenstaande stappen heeft doorlopen, heeft u zoals gezegd nog geen hybrid cloudstrategie geformuleerd of een hybrid cloudoplossing geïmplementeerd. Maar een goede voorbereiding is het halve werk! Heeft u na het invullen van de vragenlijst een sparringspartner nodig? Of iemand die u concreet kan helpen en ondersteunen? Schroom dan zeker niet en neem direct contact met ons op. Wij helpen talloze organisaties in binnen- en buitenland met scenario’s zoals hierboven beschreven en passen onze kennis en ervaring graag op uw situatie toe. 

Contact met een expert over Hybrid Cloud?


Algemeen: +31 88 3282 648
Support: +31 88 3282 610
© DataManagement Professionals - Privacy - Milieubeleid - Cookieverklaring