Een Disaster Recovery Plan: wat staat erin?

Een Disaster Recovery Plan: wat staat erin?

Hoe een organisatie reageert op een calamiteit, staat beschreven in een Disaster Recovery Plan. Een Disaster Recovery Plan is een gedetailleerd document. In dit document staat een proces of een reeks procedures beschreven. Op deze manier bereidt een organisatie zich voor zo kort mogelijke hersteltijd bij een ongepland incident. Op deze pagina leert u:

  • Welk type incidenten zorgen voor gegevensverlies
  • Wat er in een Disaster Recovery Plan staat beschreven
  • Welke stappen u neemt voor een succesvol plan

Niet alleen voor natuurrampen

DMP - DataManagement ProfessionalsBij een Disaster Recovery Plan denken organisaties vaak aan natuurrampen. Maar feit is dat natuurrampen verantwoordelijk zijn voor slechts 1% van al het gegevensverlies. Incidenten die voor het overgrote deel van dataverlies zorgen zijn:

  • Hardware- en softwarefouten
  • Ransomware of cyberaanvallen
  • Stroomstoringen
  • Problemen met toegankelijkheid van bedrijfslocaties
  • Menselijke fouten

Hardware- en softwarefouten zorgen voor zo’n 80% van al het gegevensverlies. En menselijke fouten voegen daar nog eens 11% aan toe. Zonder een goede werkwijze die embedded is in uw organisatie, is dataverlies eigenlijk gegarandeerd, daarom kunt u niet zonder een goed gestructureerd en volledig plan.

De inhoud van een Disaster Recovery Plan

In de basis maakt het niet uit of u het Disaster Recovery Plan intern of samen met experts van DMP beheert. Het is een levend document wat gedetailleerde, nauwkeurige en actuele informatie bevat over uw IT-activiteiten. Een Disaster Recovery Plan bevat duidelijke en bruikbare informatie die u eenvoudig toepast als een incident zich voordoet.

Het maken van een compleet plan bestaat uit meerdere fasen en hoofdstukken. De volgende fasen maken deel uit van het maken van een DR-plan:

Stap 1: Environment Assessment:

Voer omgevingsonderzoek uit om meer inzicht te krijgen in de omgeving van de organisatie. Tijdens deze bepaalt u het belang van de verschillende applicaties en data. Daarnaast bepaalt u de RTO en RPO.

Stap 2: Bepaal de DR-locatie

Bevindt deze zich in een ander gebouw, datacenter of de cloud? Het Disaster Recovery Werkboek biedt concrete handvaten over concrete vragen waar u rekening mee kunt houden.

Stap 3: Welke DR-oplossing kiest u?

Afhankelijk van de RTO en RPO beslist een bedrijf weke software en storage het bedrijf gebruikt voor DR. Denk aan gegevens herstellen met een back-upagent, gegevensreplicatie of opslagreplicatie. Deze keuze heeft ook een relatie met de DR-locatie, want niet alle oplossingen kunnen op alle DR-locaties kunnen worden toegepast.

Stap 4: DR-omgeving maken

Op basis van de beslissingen die u neemt ontwerpt en configureert u de gekozen back-up & DR-oplossing(en).

Stap 5: Documenteer de procedure

Om een ​​succesvolle DR te hebben, documenteert u de volledige procedure. Wat u moet beschrijven leert u in ons Disaster Recovery Werkboek.

Download ons gratis Disaster Recovery Werkboek

We hebben een Disaster Recovery Plan, wat nu?

Het is belangrijk het Disaster Recovery Plan up-to-date te houden. Zoals aangegeven is het plan een levend document. Ook zijn bij een Disaster Recovery Plan meerdere stakeholders betrokken, zoals collega’s en leveranciers. Deze personen moeten de informatie gemakkelijk kunnen vinden en snel kunnen reageren, zodat gegevens zo snel mogelijk kunnen worden hersteld. Daarom moet u regelmatig testen en herijken om de juistheid en volledigheid te bevestigen.

Stap 6: Voer een Disaster Recovery Test uit

Testen, testen, testen. Het is niet voor niks één van onze vijf belangrijkste tips. Plan regelmatig een DR Test. Zo zorgt u ervoor dat alle aspecten van het plan nog steeds correct zijn. Belangrijke vragen die u beantwoordt leert u in ons Disaster Recovery Werkboek.

Leestip: Vijf Disaster Recovery tips van de experts van DMP!

Stap 7. Evalueer de Test

Is de test goed verlopen? Zijn alle KPIs gehaald? Controleer ook of u de RTO- en RPO-vereisten behaalt. Zo niet, wat moet er worden gewijzigd?

Stap 8. Herschrijf/wijzig de procedures naar aanleiding van het plan

Uit een goede DR Test komen ongetwijfeld aandachtspunten voor de organisatie. Verwerk deze in het Disaster Recovery Plan.

Stap 9. Plan tweede DR Test

Plan kort na het aanpassen/aanvullen van het plan een tweede Test. Op deze manier ziet u hoe uw aanpassingen in de praktijk uitwerken en of u de KPIs, RTO- en RPO-vereisten dit keer haalt.

Download ons gratis Disaster Recovery Werkboek

Heeft u hulp nodig?

DMP helpt organisaties over de hele wereld met Disaster Recovery en Back-up. Dat doen wij voor gerennomeerde klanten in binnen- en buitenland, waar u hier meer over leest. Heeft u hulp of een kritische blik nodig bij het maken van een Disaster Recovery Plan? Of wilt u meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op of bel +31 88 3282 648.

Meer weten over Disaster Recovery?


Algemeen: +31 88 3282 648
Support: +31 88 3282 610
© DataManagement Professionals - Privacy - Milieubeleid - Cookieverklaring