Blog: Vijf Disaster Recovery tips

Blog: Vijf Disaster Recovery tips

De continuïteit van uw organisatie is volledig afhankelijk van de IT-infrastructuur. U streeft naar 100% beschikbaarheid van uw data, want de kosten van dataverlies of downtime van uw infrastructuur zijn enorm. Hoe goed u ook uw best doet, er kunnen calamiteiten optreden en dat hoeft niet altijd door een menselijke fout te komen! Hoe zorgt u ervoor dat u na een calamiteit zo snel mogelijk weer up and running bent? Onze slogan is niet voor niks ‘Your Data in Safe Hands’, want onze experts helpen organisaties over de hele wereld met hun Business Continuity & Disaster Recovery vraagstukken. Zij stelden vijf Disaster Recovery tips voor u samen:

Tip 1: Disaster Recovery is géén IT-feestje!

Disaster Recovery is iets dat de hele organisatie aangaat. Formuleer daarom in een Disaster Recovery Plan wat de taken en verantwoordelijkheden zijn van de betrokkenen. Niet alleen in de organisatie, maar ook daarbuiten. Op deze manier zijn de verwachtingen voor iedereen duidelijk. Wie werkt er thuis, wie zorgt voor de interne en externe communicatie, wie wordt vrijgesteld van werk… Er zijn talloze zaken waar je dan aan kunt denken en Disaster Recovery werkt alleen als iedereen zich daarvan bewust is.

Tip 2: Wees kritisch, maar compleet

Bij een grote calamiteit hoeft vaak niet alles uitgeweken te worden. Zorg echter wel dat het primaire proces en de communicatie goed geregeld zijn. Compleet zijn betekent ook dat er een goed draaiboek is en dat alle betrokken partijen bereikbaar zijn. Kijk ook verder dan alleen je pand, denk aan het gebied waar je zit, de provincie, of misschien wel het land.

Tip 3: Maak Disaster Recovery onderdeel van elk nieuw traject

Eisen en wensen voor Disaster Recovery moeten bij elk nieuw project wat uw organisatie aangaat of ieder contract wat uw organisatie afsluit worden meegenomen. Alleen op deze manier kan de SLA die u vaststelt worden gehaald. Denk dus ook aan Disaster Recovery bij een verandering van stroomleverancier of telecomprovider!

Tip 4: Juridische implicaties

Uw organisatie heeft contracten afgesloten en afspraken gemaakt met partners, leveranciers en klanten. Het is dan belangrijk om te weten welke rechten en plichten je hebt en dus ook waar risico’s liggen. Kijk daarbij kritisch naar verzekeringen en aansprakelijkheid is essentieel: schade bij calamiteiten is vaak, maar lang niet altijd, verzekerd.

Tip 5: Testen, testen, testen

Het is een open deur: testen, testen, testen! Test minimaal één keer per jaar functioneel of uw Disaster Recovery Plan werkt. Denk hierbij ook aan eventuele noodstroom, internet en telefonie. Natuurlijk zijn er andere zaken relevant, afhankelijk van de business waarin u zich bevindt. Zijn er aandachtspunten? Verwerk deze dan in het plan en test op korte termijn opnieuw.

Worstelt u naar aanleiding van onze Disaster Recovery tips met het veiligstellen van uw kostbare data? Of wilt u meer weten over de Disaster Recovery diensten van DMP? Neem dan contact met ons op via of bel met +31 88 3282 648.

Meer weten over Disaster Recovery?


Algemeen: +31 88 3282 648
Support: +31 88 3282 610
© DataManagement Professionals - Privacy - Milieubeleid - Cookieverklaring